tisdag 31 juli 2012

Ordinarie bibliotekarie

Imorgon är min första dag som ordinarie bibliotekarie, men det har inte riktigt sjunkit in ännu. Jag menar, det är klart att jag förstår att det är en lottovinst att få fast anställning i dessa tider, mindre än ett år efter en humanistisk examen dessutom, men jag har väl inte riktigt orkat tänka på alternativet. För även om jag aldrig varit arbetslös har det varit tungt att byta jobb flera gånger i året, lära sig nya arbetsuppgifter med nya arbetskamrater för att sen igen bryta upp. Och hela tiden den stora osäkerheten över var man ska vara ett halvår framåt. Nu vet jag var jag ska vara, och det känns skönt. Jag är helt enkelt lättad, för jag är för trött för att vara glad.

tisdag 24 juli 2012

Finncon 2012


Sistlidna veckoslut tillbringade jag i Tammerfors tillsammans med min karl och tretusen andra fantastikfans. Finncon är ett fascinerande evenemang som är stort, gratis, ordnat på talko och har program på tre språk som spänner från akademiskt till bara-på-sjukt-skoj. Det är tredje gången jag är med och fastän jag känner mig lite som en utböling i fandom (jag har inte fantastik som hobby, det är bara något jag läser ibland) så hittar jag alltid något som är intressant.

måndag 23 juli 2012

Nordlek i Steinkjer, del 3

fredagen kunde jag ta det lugnt hela förmiddagen, eftersom jag inte hade någon festuppvisning att öva till, och det var skönt. Allt som allt blev det inte så mycket vilat under den här semestern och om den hade varit längre hade jag tagit ut mer av stämman, men under omständigheterna var det nog bara bra att jag inte hade fullt program hela tiden. Hur som helst, på eftermiddagen gick jag på konsert med Väsen, som jag bara hört på skiva förut. De var bättre live än jag väntat mig och jag köpte en skiva* efteråt.

lördag 21 juli 2012

Hår

Det jag saknade mest under de ca. två år då jag hade kort hår var möjligheten att göra uppsättningar och flätningar som den här:


Okej, vissa dagar blir det hästsvans ändå, men ibland är det roligt att pyssla lite extra med kalufsen (som så småningom börjar vara ett hårsvall, gillar det ordet bättre.)

onsdag 18 juli 2012

Nordlek i Steinkjer, del 2

torsdagen avvek jag från min planerade ansvarslöshet och hoppade in som gruppledare då ordinarie hade spelövning samtidigt. Tidig väckning och ledarmöte samt övning inför nationella uppvisningen med andra ord, men sedan tog jag i stället det lugnt resten av dagen. Det ska ju inte vara något tvång att hålla igång hela dagen om man inte orkar, heller.

tisdag 17 juli 2012

Nordlek i Steinkjer, del 1

Nu är jag tillbaka i Finland och så småningom även uppackad och utvilad efter mina norska folkdansäventyr. Det är mycket i dessa dagar för redan nästa veckoslut ska jag ut på följande äventyr, som är Finncon. Men en sak i sänder, först ska jag berätta om Nordlek i Steinkjer.

Vi startade på måndag kväll med buss från Åbo och åkte över med färjan till Stockholm. På båten träffade vi en gammal otaktare (de finns lite överallt) som tyvärr inte kunde komma med den här gången. Efter en kort natt och tidig väckning lassade vi in oss i bussen igen och styrde kosan mot fjällen. De var fina.

fredag 13 juli 2012

Smått och gott

Jag brukar ibland samla på mig länkar och stjärnmärka blogginlägg i google reader för att i något senare sammanhang sammanställa och kommentera i ett eget inlägg, men blir det av? Sällan. Här kommer i alla fall lite småplock.

Igår fyndade jag en sonett som består av twittrar. Pentametron, som sonettmaskinen heter, letar efter twittrar som råkar vara på jambisk pentameter och parar ihop dem till rimmade kupletter. Hur coolt som helst! Mera om detta här.

Kolofont är en blogg av illustratören Jenny Wiik som i höst debuterar som författare, i går fanns där väldigt fina blomsterfoton.

Slutligen vill jag tipsa om min favoritbokblogg just nu, Tystnad. Fantastik med mera.

Övriga intressanta inlägg kräver längre utläggningar än jag ids ge mig in på just nu, kanske en annan gång. Efter Nordlek.

tisdag 10 juli 2012

Underbara sorglösa

När det här publiceras sitter jag på en buss genom Sverige, på väg till Nordlek i Steinskjer, Norge. Eftersom jag inte haft någon hjärna de senaste veckorna har jag säkert glömt att packa någonting mycket viktigt, eller kolla något som borde kollas, eller bokas, eller betalas... Men den här gången tänker jag faktiskt bara rycka på axlarna och lita på att allting nog ordnar sig. Jag har mina vänner med och vi är i ett nordiskt land, så vad är det värsta som kan hända? Nej, nu har jag semester en vecka och har inte tid att oroa mig.

söndag 8 juli 2012

Eld

Hade stora förväntningar på den här boken och blev inte besviken, en värdig uppföljare till Cirkeln. Flickorna försöker fortfarande förhindra apokalypsen samtidigt som de kämpar med en magisk rättegång och en sektliknande rörelse, Positiva Engelsfors, som sakta men säkert håller på att få hela staden i sitt våld. Och sen förstås Livet, som aldrig är enkelt.

Trilogins största styrka är fortfarande karaktärerna, som trots sina olikheter nu svetsas allt tätare samman, ibland med hjälp av milt våld från högre makter. Vi får lära känna karaktärerna och deras familjer bättre, särskilt Ida blir mer nyanserad och mänsklig. Man kan fortfarande tycka att hon är allt annat än sympatisk, men det blir mer begripligt varför hon är som hon är. Det kommer också fram vad De Utvalda egentligen har att kämpa emot, vad demonerna är och vad de försöker åstadkomma. Även Rådets roll blir tydligare. 

torsdag 5 juli 2012

Don med variation

Idag har jag testat på att vara kroppsarbetare, vi har flyttat tre flyttbilslass med möbler och böcker från biblioteket till tillfälliga biblioteket. Jag kan tala om för er att hyllor är lättare än man tror, böcker är tyngre och arbetshandskar är mycket bra. Det hela gick på mindre än sex timmar för vi var ganska många, ett tiotal arbetskarlar och några bibliotekarier.
 
I morgon ska jag möblera den nya barnavdelningen. Om jag sen ännu har någon ork kvar reser jag på semester till Norge via Åbo. Nu är jag nog ordentligt trött, och glad att jag inte är flyttgubbe på heltid.

onsdag 4 juli 2012

Hetta

Har någon annan lagt märke till att det är hett? Det är väldigt hett, särskilt på jobbet. Trettio grader, närmare bestämt. Så det här med att vi ska renovera och få nytt ventilationssystem är inte bara för skojs skull. De flesta kunder höll sig förståeligt nog borta från denna bastu idag.

Så det enda spännande som hände var att jag blev kallad på oförberedd arbetsintervju. Överlevde.

tisdag 3 juli 2012

Pre-semesterstress

Hade tänkt skriva en recension av Eld, men den får vänta tills jag har lite mer hjärna för jag har en del att säga om den. Har jobbat över idag så här inför semestern och varit allmänt oorganiserad dessutom, när det var som värst försökte jag vara arbetsledare åt fyra sommarhjälpare och samtidigt komma ihåg vad det egentligen var jag själv skulle göra idag. Men nog fick jag sist och slutligen en hel del gjort och tror på att jag hinner få undan det värsta före semestern, jag är bara en vecka borta men sen är det bara en vecka kvar tills vi ska flytta hela firman. Första lasset går redan i övermorgon och jag har blivit delegerad flyttjobb som varande ung och stark, ska försöka undvika ryggskott inför Nordlek (visserligen brukar bästa botemedlet vara schottis, men ändå).

Att sånt. Nu sitter jag här och färgar håret och funderar om man borde börja skriva packlistor. Antagligen. Och fundera på logistik. Förmodligen. Men framför allt stressa av. Definitivt.

söndag 1 juli 2012

Ditt och datt II

Idag var det igen sommar. Luften full av åsksjuka flugor och brömsar när jag cyklade tillbaka till Lilla Staden, doften av mognande åkrar och smultron. Försökte passa på att kurera mina atopiska armar medelst solterapi, men det blev lite för mycket så nu får det bli långärmat ett par dagar. Men skönt var det i solvärmen, där jag låg och läste Eld som jag äntligen fått tag på (ja, jag erkänner att det finns nackdelar med biblioteksböcker, men man måste inte få allt direkt, eller hur?)

Det är idag som ansökningstiden går ut för tjänsten jag sökt, så imorgon får jag veta hur stor konkurrens jag har.